Kiskertből egészség
Halász Edit 2011.04.27. 09:38
Nem tudom, ki hogy van vele, de nálunk a retek szezon a gyermekeim egyik kedvenc reggeli elfoglaltságát hozza magával. Szinte veszekedés folyik, hogy ki hozza be a kertből a reggelihez szükséges mennyiségű csodálatos kis piros zöldségeket. Nehéz rábeszélni őket bármilyen kerti munkára, de a retek szedés ez alól kivétel.
És most itt van ismét!
De lássuk, mit is tud a retek azon kívül, hogy korán juthatunk friss táplálékhoz akár egy "zsebkendőnyi" kiskertből is.
Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma a tavaszi fáradtság egyik hatékony ellenszere.
A retek (Raphanus sativus) eredetileg Észak-Kínából és a Közel-Kelet országaiból származik, ahol már évezredek óta termesztik, időközben Európában is meghonosodott.
Fekete, vörös, bíborszínű variációja, valamint fehér hosszúkás változata, a jégcsapretek, földrészünk egyik legkedveltebb zöldsége és értékes gyógynövénye. Tápértéke jelentős C-vitamin-tartalmában rejlik, amely nagyban hozzájárul szervezetünk ellenálló képességének növeléséhez.
A bőr, a csontozat, a fogak és a fogíny egészségében is szerepet játszik. Az ásványi agyag összetétele rendkívül előnyös a szervezetnek, mivel káliumban gazdag és nátriumban szegény. A kálium-nátrium arány fontos a keringési betegségek kialakulásában.
Fogyasztása előnyös lehet fogyókurázók számára is, hiszen magas a rost tartalma is, viszont az energia tartalma igen alacsony.
Mégis, legnagyobb előnye a magas kén tartalma, amit szervezetünk nem képes előállítani.
De ha ez nem lenne elég ahhoz, hogy fogyasszuk, akkor van még más is, ami érvként szogálhat:
Tartalmaz:
Az ásványi sók csak szerény mennyiségben képviseltetik magukat, mégis mivel a téli vitamin- és ásvány-ínség után fogyasztjuk, a szervezet szinte teljes egészében hasznosítja azokat.
Gyógyhatása:
A reteknek nagyon jó gyógyhatása van, de nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert ha túlságosan tömören fogyasztjuk a retek-lét, károsíthatjuk az emésztési szerveket. Azok, akik gyomor vagy bélgyulladásban szenvednek, nem fogyaszthatnak nagyobb mennyiségben reteklét.
Emésztést serkentő:
A retket nem hiába kedveljük a salátánkban. Egyesek szerint naponta kellene belőle fogyasztani kettőt-hármat. Ez nemcsak a test általános egészség fenntartását szolgálná, de azoknak, akik emésztési zavarokkal küzdenek jó, ha serkenteni tudják az emésztést. Ugyancsak az idősebb korosztály velejárója a belekben felhalmozódó szél. A retek szélhajtónak is megfelel.
Eldugult légutak:
A megfázás következtében eldugulnak a légutak. Ez nagyon kellemetlen lehet, különösen a gyerekeknél. A retek fogyasztása segít kitisztítani a légutakat. Ha a retket nem hajlandó elfogyasztani, a reteklét rácsepegtetjük valamilyen ételre és úgy is beadhatjuk. Reteksziruppal is könnyebbíthetünk az eldugult légutakon.
Szamárköhögés:
A szamárköhögés nem egyszer járványszerű betegség. A baj az, hogy nem tudunk sokat tenni ellene. Ha végképp tanácstalanok vagyunk, próbálkozzunk meg a reteksziruppal, amit méz és retek-lé keverékéből kapunk(tavaszi időszakban nem jellemző, inkább télen, ekkor használhatjuk leghatékonyabban a fekete retket gyógyszerként). Egyébként megfázásos betegségekre nem adhatunk édességet, inkább savanyú italt, cukor nélkül.
Túlterhelt máj:
A túlterhelt máj, amikor valóban nem tudunk mit kezdeni, mert úgy érezzük semmi sem segít. Ha a máj annyira túl van terhelve, hogy nem tudja fogadni a vér tisztítását, ez a faladat a vesékre hárul, amelyeknek nagyon korlátolt a képességük, hamar felmondhatják a szolgálatot. A legjobb tehát a gyógyítást a májjal kezdeni, amikor még a veséket is megmenthetjük. A májnak egyébként több gyógyszert is találhatunk a táplálékaink között, de a májzsírosodásra legjobb a fekete retek. És abból is a retek-lé kúraszerű alkalmazása, legalább hat héten keresztül.
Epekő és epegyulladás:
Az epére gyógyítólag hat a retek. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ilyenkor legjobb, ha étkezésünkbe bekapcsoljuk a retket is. Ha epekő vagy epehomok van, legjobb ha hathetes retek-lé kúrát kezdünk.
|