Étkezés : Kiskertből egészség: cukkini |
Kiskertből egészség: cukkini
Halász Edit 2011.06.15. 12:41
A piacokon, zöldségboltokban már megtalálhatók a hazai kertekből érkező csodálatos színű cukkinik.
Számtalan módon elkészíthető akár édesen, sósan, főételként, vagy akár köretként. A manapság egyre elterjedtebb csoport- a nyers evők körében igen közkedvelt zöldség semleges íze és alacsony kalóriája miatt.
Nyugat-Indiából és Mexikóból származik, de napjainkra az egész világon elterjedt és kedvelt növény, amely hosszúkás, uborkaszerű külsejével a kígyóuborkára emlékeztet. Hazánkban májustól októberig minden zöldséges-standon, télen pedig a nagyobb bevásárlóközpontokban megtalálható. Az elmúlt években népszerűsége a divatos fitness - irányzatoknak köszönhetően jelentősen megnőtt, így ma receptek sokasága közül válogathatunk, ha úgy döntünk, megismerkedünk a cukkinik népes családjával.
A tökfélék eredetét a fejlődéstörténeti rendszerekben különbözőképpen vezetik le. A családon belül a Cucurbita nemzetség egyike a legfontosabbaknak. Európában a C. pepo és változatai a meghatározóak. Észak-Amerika déli részére helyezik az őshazáját és az ott vadon előforduló C. texanaból származtatják.
A cukkini erősen fejlett orsógyökere mélyre hatol és számos oldalgyökérre ágazik el. A gyökérzet mélységben és szélességben a 1,5 m-t is elérheti, így egy-egy tő 2-3 m3 talajrészt is behálózhat. A gyökérzetfejlettsége, hossza és a talaj vízellátottsága között összefüggés van: száraz körülmények között nagyobb a gyökérzete.
Fényigényes, de gyenge árnyékot vagy szórt fényt is elvisel, ezért nem túl sűrű állományban köztesként is vethető. Fiatal, kevés lombú gyümölcsösben, szőlő között nyugodtan termeszthetjük. Tűző napon, nedves, párás környezetben gyorsan növekszik.
Zsenge terméseket csak nagy vízigényének kielégítésekor várhatunk. Mélyre hatoló és viszonylag nagy talajréteget behálózó gyökérzete ellenére a kevés nyári csapadék miatt csak öntözéssel termeszthető biztonságosan. Nedves körülmények között viszont folyamatosan szedhetjük
Zöldbe csomagolt vitaminbomba
Rokonaihoz - az uborkához, a tökhöz vagy a dinnyékhez - képest víztartalma jóval kisebb, viszont rendkívül sok fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Ezek közül a legjelentősebb a héjában található védőhatású béta-karotin, de bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, valamint szelént. Nyákszerű és kesernyés anyagai jó hatással vannak a bélműködésre, a szelén, a C-vitamin és béta-karotin pedig immunrendszer-erősítő.
Nem csak „hétköznapi fogyasztásra”, de fogyókúrákra, diétákra is alkalmas, hiszen energiatartalma nagyon alacsony (32 kcal/100g), zsírtartalma pedig elhanyagolható (0,4g/100g). Húsos fogásokkal kiegészítve igen ízletes ételek készíthetőek belőle, és nagyon laktató, anélkül, hogy hizlalna.
Hogyan készítsük el?
A kisebb cukkiniket héjastól, a nagyobbakat meghámozva fogyaszthatjuk párolva, rántva, rakott egytálételként, túróval, hússal, rizzsel töltve, hideg-meleg levesként, fasírtként (hús helyett), salátaként, vagy akár pástétomként. A lecsónak is jellegzetes ízt ad, érdemes kipróbálni! Nagy hőségben ugyan hűtőben jó pár napig tárolhatjuk, de sokkal finomabb, ha azon „melegében”, frissen felhasználjuk. A vegetáriánusok előszeretettel fogyasztják, könnyen emészthető és sokféleképpen elkészíthető.
És végül néhány ötlet recept formájában:
http://www.nana.hu/recept/receptek/laktato-megis-fogyaszt-8211-a-cukkini-44266.html
http://www.mindmegette.hu/valogatas/a-cukkini-1000-arca-304
http://fakanal.freeblog.hu/archives/2007/06/19/Receptek_cukkinire/
|