Étkezés : Kiskertből egészség: szőlő |
Kiskertből egészség: szőlő
Halász Edit 2011.08.23. 11:45
Nagy sajnálatomra lassan véget ér a nyár és ezzel együtt a dinnye szezon is. Persze nem adom fel, próbálkozom, de sajnos már nem az igazi ilyenkor augusztus végén!
De aggodalmora semmi ok, hiszen csodálatos éghajlatunknak köszönhetően még nem fogytunk ki a gyümölcsökből. Elérkezett a szőlő ideje, hogy miért is érdemes fogyasztani?
Gyűjtögető őseink a természet terített asztaláról még csak savanyú, apró bogyójú szőlőhöz jutottak. Ma már a nemesítésnek köszönhetően egyre változatosabb fajtákat találhatunk. A gyümölcs és a belőle készült nedű népszerűsége a mai napig töretlen, apró magjainak kivonata pedig antioxidáns hatásának köszönhetően egyre népszerűbb.
A szőlő olyan régi növénye az emberiségnek, hogy már a Bibliában is találkozhatunk vele. Noé a világot pusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel, a szőlőből készült bor ettől fogva kapcsolatot jelent a fenti hatalmakkal. Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke. A görögök vallásában is nagy szerephez jutott a bor és mámor istenét mint a túláradó életöröm jelképét ismerhetjük meg.
Teljes értékű táplálék
Akár napokig fogyaszthatunk csak szőlőt, hiszen szinte minden, a szervezet számára fontos tápanyagot(vas, magnézium, réz, cink, szelén) és vitamin(az összes b-vitamin, valamint C- vitamint) is tartalmaz, bár a káliumon kívül a többi tápanyag csak mikro mennyiségben és a C- vitamin tartalma a kiviének csak huszad része.
A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, elősegíti az anyagcseretermékek kiürítését a veséken keresztül, segít a vese- és hólyagkövesedés megszüntetésében. Tisztítja, méregteleníti a bélrendszert, fokozza az epeelválasztást és a bélmozgást, ugyanakkor a vizelet savasságát csökkenti. A gyümölcs, de különösen a frissen préselt szőlőlé nem csak az emésztést segíti, hanem hatékony idegerősítő, feszültségoldó és regeneráló táplálék is egyben.
A szőlő alacsony energiatartalom mellett(100 grammban 74 kcal) 80%- ban tartalmaz vizet és rosttartalma is említésre méltó, így fogyókúránál, tisztítókúránál bátran fogyasztható.
Cukortartalma magas, de ez természetes szőlőcukor, könnyen felszívódik, segít a koncentráció és a figyelem erősítésére.
Az almához hasonlóan jól tárolható, pincehidegben még akár januárig is elállnak a szépen kiterített szőlőfürtök. Népszerű a déli édes szőlők aszalással való tartósítása mely a mazsola. Érdemes azonban figyelni arra, hogy olyat vásároljunk, amely nem kénnel van tartósítva. A kénezett mazsolát alaposan megmosva, beáztatva célszerű fogyasztani.
A szőlő, mint egészségünk őre
Több fajta polifenolt találhatunk a szőlőben, melyek gyulladásgátló hatásúak és fokozzák a szervezet ellenálló képességét. A rák megelőzésében is szerepet tulajdonítanak neki, emellett segítenek a vérnyomás és vércukorszint szabályzásában, valamint rugalmasan tartják a véredényeket.
A vörös szőlő magjaiból készülő készítmények erős antioxidáns hatással rendelkezik, továbbá javítja az erek állapotát erősíti a véráramlást, ezáltal csökkenti a szívinfarktus veszélyét és a rák kialakulásáét is.
Ha szőlőről van szó, nem feledkezhetünk meg a borról sem. Kutatások szerint napi maximum 1- 2 deci vörösbor fogyasztása csökkenti a szívbetegség kialakulásának veszélyét. Nagyobb mennyiségben azonban növeli a koleszterin szintet.
A gyümölcs termésén kívül használják a leveleit, hogy vajat, húst csomagoljanak bele, magjaiból olajat préselnek.Hajtásának nedve frissíti a szemet.
A szépségápolásban is használhatjuk a szőlő levelét: pár csepp citromlével, hintőporral és olajjal összekeverve frissítő arcpakolás készíthető. Az éretlen szőlőfürt kipréselt leve fehéríti a bőrt, míg a szőlő metszésekor keletkezett nedvvel szeplőinket halványíthatjuk.
A szőlőmagolaj igen finom, lágy olaj, melyet akár főzésre, akár saláta öntetbe használhatjuk. Az aromaterápia is előszeretettel alkalmazza hordozóolajként, mert rendkívül gyorsan felszívódik, enyhe összehúzó hatása révén feszesíti a bőrt és könnyen társítható más olajokkal
|